Ortodoksinen kulttuurikeskus

Idän ortodoksisuus ja sen ikiaikainen sanoma puhuttelevat nykyajan kiireistä ihmistä. Ortodoksinen kulttuurikeskus tekee tunnetuksi idän kirkon rikasta perinnettä ja elämäntapaa aivan Joensuun keskustan tuntumassa. Näyttelymme kertovat monipuolisesti ortodoksisuuden sanomasta helposti omaksuttavalla tavalla.

Naapureinamme ovat Ortodoksinen seminaari ja Pyhän Johannes Teologin ja Karjalan valistajien kirkko. Uudistettu piha-alue yhdistää rakennukset ainutlaatuiseksi käyntikohteeksi. Opastuskierroksella vieraamme tutustuvat kulttuurikeskuksen näyttelyihin ja aitoon bysanttilaiseen kirkkoon. Palvelua täydentää ravintola Eliaksen kahvila-ja ruokapalvelut.

Talon monipuoliset kokoustilat ovat vuokrattavissa erilaisia kokouksia, seminaareja ja tapahtumia varten. Suosittua on myöskin erilaisten kulttuuritapahtumien järjestäminen keskuksen tiloissa ja piha-alueella.

Taloa ylläpitää 1981 perustettu Ortodoksisen kulttuurin säätiö.

Toimintamme lähtökohtia ovat avoimuus, ekumeenisuus ja kansainvälisyys. Kaikki ovat tervetulleita tutustumaan Ortodoksiseen kulttuurikeskukseen ja idän kirkon kulttuuri-ilmapiiriin!


Hankkeet

Huhtikuussa 2016 käynnistyi Joensuussa kaksi mittavaa EU-hanketta. Vetovoimaa ortodoksisesta kulttuurista investointi- ja kehittämishankkeet ovat tiiviisti yhteen nivoutuneita hankkeita, joita Joensuun kaupunki hallinnoi. Hankekumppaneina ovat Suomen ortodoksinen kirkko ja Ortodoksisen kulttuurin säätiö. Investointihankkeessa rakennetaan fyysisiä puitteita, ja kehittämishankkeessa tuotetaan sisältöjä.

Lue lisää täältä.

Tilavaraukset

Kulttuurikeskuksella on laaja valikoima erikokoisia kokoontumistiloja konserttien, koulutustilaisuuksien, kokousten ja perhejuhlien järjestämistä varten. Myös saunaosasto on vuokrattavissa.

Lisätietoja tiloista:
Ravintola Elias
puh: 050 300 243

Tilavarauksiin pääset täältä.

Apurahat

Säätiö myöntää pienehköjä avustuksia ja apurahoja sen toiminta-ajatusta tukeviin kulttuurihankkeisiin, kuten esimerkiksi julkaisutoimintaan. Näitä avustushakemuksia voi lähettää säätiölle jatkuvasti eli niillä ei ole tiettyä hakuaikaa.

Lisätietoja täältä.

Ajankohtaista kulttuurikeskuksessa

Ortodoksinen kulttuurikeskus- Näyttelyt kesällä 2017

Ristikansan vaellus (8.6.-)

Näyttelyssä tutustutaan elävään ortodoksisuuteen arjessa ja juhlassa. Näyttely kertoo siitä, kuinka ortodoksinen kirkko vaikuttaa ihmisen elämään syntymästä hautaan saakka.

Enkelielämän tie (8.6.-15-11.2017)

Näyttelyssä tutustutaan Lintulan luostarin sisariston elämään ja historiaan. Esillä on sisaristolle tärkeää esineistöä, sekä valokuvia heidän arjestaan vuosikymmenien varrelta.

Lisäksi:

Pentti Oksanen ''Suomen ortodoksiset kirkot ja tsasounat'' akvarellimaalauksina

Viipuri-säätiön lahjoittamista ikoneista kootut ikoninurkkaukset

Yläkerrassa 1700- luvun matkaikonostaasit

Näyttelyt avoinna ma-pe klo 9-15

La-su vain tilauksesta

Ristikansan vaellus- näyttely. Kuva: Henna Hietainen


Lisää aikaisempia uutisia täältä

Tulevat tapahtumat


Joen Yö 25.8. Joensuussa
Pyhän Nikolaoksen kirkko, Kirkkokatu 32,
klo14.00-18.00 Kirkko avoinna tutustumista varten
klo 14.00 alkaen Nikolaoksen kirkon 130-vuotisjuhlan kahvitarjoilu teltassa kirkon edustalla
klo 16.00-17.00 Kirkon esittely
klo 18.00 Kiitosakatistoa

Ortodoksisen seminaarin kirkko, Torikatu 41
klo 14.00-19.00 Kirkko avoinna tutustumista varten
klo 19.00 Psaltikonin konsertti

Ortodoksinen kulttuurikeskus,
Kauppakatu 44

klo 14.00-18.00 Ristikansan vaellus- ja Enkelielämän tie-näyttelyt avoinna.
klo 17.00 Munkki Damaskinos luennoi aiheesta "Kreikan Athosvuori- maailman suurin luostarikeskus.
Ravintola Elias avoinna klo 8.00-18.00

27.8. klo 12.00 TT Maria Takala-Roszczenko: Kirkkolaulu yhteisön vahvistajana.
Kaikille avoin luento Ilomantsissa, profeetta Elian kirkossa, Kirkkotie 15.

27.8. klo 16.00 "Rukous"-konsertti Joensuun Ortodoksisella seurakuntasalilla, Kirkkokatu 32. Karl-Henrik Wahlfors, laulu ja Leena

Suomela, piano. Beethovenin Kuusi laulua C.F.Gellertin teksteihin, Oskar Merikannon "Haudoilta"-sarja. Heino Kasken ja Otto Kotilaisen lauluja sekä Leonid Bashmakovin sovittamia D.Bortjanskin ja P.Tsaikovskin ortodoksisia kirkkolauluja. Liput 10 €.

31.7.-30.8., 3.9.,10.9. ja 17.9. Taidemyyntinäyttely Joensuun ortodoksisessaa seurakuntasalissa, Kirkkokatu 32. Näyttely on elokuussa avoinna ke, ja pe klo 13.00-17.00, su klo 12.00-17.00. Syyskuussa avoinna su klo 12.00-17.00. Näyttelyn myyntituloista 50 % käytetään Filantropia ry:n kautta tapahtuvaan Syyrian sodan uhrien auttamiseen.


Lisää tapahtumia täältä.

Kirkkovuosi

Kirkko rytmittää kristityn elämää. Kirkkovuosi koostuu sanomaltaan ja tunnelmaltaan erilaisista ajanjaksoista, joissa vuorottelevat arki, paastonajat ja juhlakaudet. Teemat vaihtuvat jopa päivittäin. Jokainen päivä on jonkin pyhän ihmisen muistopäivä, jolloin muistellaan tuon pyhän elämäkertaa ja siihen liittyvää kristillistä opetusta. Jokainen kristitty on saanut nimensä jonkun pyhän ihmisen mukaan ja viettää nimipäiväänsä tuon pyhän ihmisen muistopäivänä. Kirkkovuotta seuraamalla yhdistämme oman elämämme pelastushistorialliseen jatkumoon ja pyhien saattoon.


Jumalanäidin kuolonuneen nukkuminen, 15.8.