Ortodoksinen kulttuurikeskus

Idän ortodoksisuus ja sen ikiaikainen sanoma puhuttelevat nykyajan kiireistä ihmistä. Ortodoksinen kulttuurikeskus tekee tunnetuksi idän kirkon rikasta perinnettä ja elämäntapaa aivan Joensuun keskustan tuntumassa. Näyttelymme kertovat monipuolisesti ortodoksisuuden sanomasta helposti omaksuttavalla tavalla.

Naapureinamme ovat Ortodoksinen seminaari ja Pyhän Johannes Teologin ja Karjalan valistajien kirkko. Uudistettu piha-alue yhdistää rakennukset ainutlaatuiseksi käyntikohteeksi. Opastuskierroksella vieraamme tutustuvat kulttuurikeskuksen näyttelyihin ja aitoon bysanttilaiseen kirkkoon. Palvelua täydentää ravintola Eliaksen kahvila-ja ruokapalvelut.

Talon monipuoliset kokoustilat ovat vuokrattavissa erilaisia kokouksia, seminaareja ja tapahtumia varten. Suosittua on myöskin erilaisten kulttuuritapahtumien järjestäminen keskuksen tiloissa ja piha-alueella.

Taloa ylläpitää 1981 perustettu Ortodoksisen kulttuurin säätiö.

Toimintamme lähtökohtia ovat avoimuus, ekumeenisuus ja kansainvälisyys. Kaikki ovat tervetulleita tutustumaan Ortodoksiseen kulttuurikeskukseen ja idän kirkon kulttuuri-ilmapiiriin!


Hankkeet

Huhtikuussa 2016 käynnistyi Joensuussa kaksi mittavaa EU-hanketta. Vetovoimaa ortodoksisesta kulttuurista investointi- ja kehittämishankkeet ovat tiiviisti yhteen nivoutuneita hankkeita, joita Joensuun kaupunki hallinnoi. Hankekumppaneina ovat Suomen ortodoksinen kirkko ja Ortodoksisen kulttuurin säätiö. Investointihankkeessa rakennetaan fyysisiä puitteita, ja kehittämishankkeessa tuotetaan sisältöjä.

Lue lisää täältä.

Tilavaraukset

Kulttuurikeskuksella on laaja valikoima erikokoisia kokoontumistiloja konserttien, koulutustilaisuuksien, kokousten ja perhejuhlien järjestämistä varten. Myös saunaosasto on vuokrattavissa.

Lisätietoja tiloista:
Ravintola Elias
puh: 050 3000 243

Tilavarauksiin pääset täältä.

Apurahat

Säätiö myöntää pienehköjä avustuksia ja apurahoja sen toiminta-ajatusta tukeviin kulttuurihankkeisiin, kuten esimerkiksi julkaisutoimintaan. Näitä avustushakemuksia voi lähettää säätiölle jatkuvasti eli niillä ei ole tiettyä hakuaikaa.

Lisätietoja täältä.

Ajankohtaista Ortodoksisella kulttuurikeskuksella

Ortodoksinen kulttuurikeskus- Näyttelyt 2017 - 2018


Lintulan luostarin tekstiilejä näyttelyssä 19.11.2017-16.3.201

Lintulan luostarin vanhoja kirkkotekstiilejä esittelevä näyttely KAUNEUTTA VARASTON KÄTKÖISTÄ - Lintulan luostarin vanhojen tekstiilien elämä avattiin Joensuun Ortodoksisessa Kulttuurikeskuksessa (Kauppakatu 44) 19.11.2017. Kulttuurikeskuksen alakerran pieneen näyttelytilaan vanhoista tekstiileistä, esineistöstä ja valokuvasuurennoksista rakennettu näyttely kuvaa tunnelmaa luostarin kirkossa, trapesassa ja nunnan keljassa.

Näyttelykokonaisuuden ovat suunnitelleet ja koonneet tutkija Leena Jääskeläinen, valokuvaaja Martinus Markoff ja luostarin edustajana nunna Ksenia. Suomen Kulttuurisäätiön Pohjois-Karjalan rahasto on myöntänyt apurahan näyttelyn järjestämiseen.

Näyttely on avoinna ti-pe klo 12-15, jolloin on esittelijä paikalla. Muuna aikana sopimuksen mukaan. tiedustelut Leena Jääskeläinen, puh. 040 847 1085, leena.jaask@gmail.com


Ristikansan vaellus(perusnäyttely)

Näyttelyssä tutustutaan elävään ortodoksisuuteen arjessa ja juhlassa. Näyttely kertoo siitä, kuinka ortodoksinen kirkko vaikuttaa ihmisen elämään syntymästä hautaan saakka.

Näyttely on avoinna ma-pe klo 9-15, la-su tilauksesta.


Lisäksi:

Pentti Oksanen ''Suomen ortodoksiset kirkot ja tsasounat'' akvarellimaalauksina

Viipuri-säätiön lahjoittamista ikoneista kootut ikoninurkkaukset

Yläkerrassa 1700- luvun matkaikonostaasit

Avoinna ma-pe klo 9-15. Suljettu tilojen ollessa varattu.

La-su tilauksesta

Ristikansan vaellus- näyttely. Kuva: Henna Hietainen


Lisää aikaisempia uutisia täältä

Tapahtumia Pohjois-Karjalassa


16.9.2017-28.2.2018 Ikoni & maalari Suomen ikonimaalarit ry 40-vuotisjuhlanäyttely Valamon luostarissa. Näyttelyssä on esillä ikoneita 53 maalarilta eri puolilta Suomea. Pääosa esillä olevista teoksista on maalattu viime vuosina. Uusien ikonien ohella mukaan on tuotu joitakin vanhempia töitä keskeisiltä opettajilta. Näyttely on avoinna ti-la klo 10-17, su ja kirkollisina juhlina klo 12-17.

16.9.2017-31.1.2018 Hetkiä luontokuvia Valamon luostarissa. "Hetkiä" on seitsemän pitkän linjan luontokuvaajan yhteisnäyttely. Pertti Hissa, Nils Sundberg, Asko Salmi, Raimo Sundelin, Kauko Marjamäki, Benjamin Pöntinen ja Arno Rautavaara kuuluvat kaikki Suomen luontokuvaajien parhaimmistoon. Näyttely on avoinna ti-la klo 10-17, su ja kirkollisina juhlina klo 12-17, ma suljettu. Suljettu kokoussalin ollessa varattu.

25.1. klo 18.00-20.00 Kirkkoisät tutuksi: Anderas Kreetalaisen katumuskanoni. Munkki Damaskinoksen luento ortodoksisella seurakuntasalilla, Kirkkokatu 32, Joensuu.

26.1. klo 18.00 Ortodoksisella seurakuntasalilla, Kirkkokatu 32, Joensuu kirjailija Annina Holmberg kertoo kirjoistaan Minun Valamoni ja Tahto ja hohto (Ritva Holmbergin taiteilijantie), joissa puhutaan taiteesta, ortodoksisesta uskonnosta, kuolemasta ja ikuisesta elämästä, valosta.Ortodoksisen seurakunnan kirjallisuuspiirin järjestämä tilaisuus on kaikille avoin.

27.1. klo 12-16 Minä kuolevainen-seminaari Ilomantsin Kino Mantsissa (Kauppatie 9). Seminaari on avoin kaikille kiinnostuneille.
Järjestäjinä Ilomantsin kansalaisopisto, ev.lut. seurakunta ja ort.seurakunta.
OHJELMA:
FT Laura Jetsu: Kansanomaisia käsityksiä tuonpuoleisesta
Lääkäri Mervi Karttunen: Lääkäri kohtaa kuoleman
Ev.lut.kirkkoherra Seppo Kuosmanen: Kirkon käsitys kuolemasta luterilaisessa kirkossa
Ort.kirkkoherra Ioannis Lampropoulos: Kirkon käsitys kuolemasta ortodoksisessa kirkossa
Itkijä ja kansanmuusikko Liisa Matveinen: Itkuvirsi kuolleille sukulaisille
Tohtoriopiskelija Riikka Patrikainen: Vanhat karjalaiset kuolinrituaalit
TT Juha Riikonen: Pyhien isien käsityksiä kuolemanjälkeisestä elämästä


Lisää tapahtumia täältä.

Kirkkovuosi

Kirkko rytmittää kristityn elämää. Kirkkovuosi koostuu sanomaltaan ja tunnelmaltaan erilaisista ajanjaksoista, joissa vuorottelevat arki, paastonajat ja juhlakaudet. Teemat vaihtuvat jopa päivittäin. Jokainen päivä on jonkin pyhän ihmisen muistopäivä, jolloin muistellaan tuon pyhän elämäkertaa ja siihen liittyvää kristillistä opetusta. Jokainen kristitty on saanut nimensä jonkun pyhän ihmisen mukaan ja viettää nimipäiväänsä tuon pyhän ihmisen muistopäivänä. Kirkkovuotta seuraamalla yhdistämme oman elämämme pelastushistorialliseen jatkumoon ja pyhien saattoon.