Ortodoksinen kulttuurikeskus

Idän ortodoksisuus ja sen ikiaikainen sanoma puhuttelevat nykyajan kiireistä ihmistä. Ortodoksinen kulttuurikeskus tekee tunnetuksi idän kirkon rikasta perinnettä ja elämäntapaa aivan Joensuun keskustan tuntumassa. Näyttelymme kertovat monipuolisesti ortodoksisuuden sanomasta helposti omaksuttavalla tavalla.

Naapureinamme ovat Ortodoksinen seminaari ja Pyhän Johannes Teologin ja Karjalan valistajien kirkko. Uudistettu piha-alue yhdistää rakennukset ainutlaatuiseksi käyntikohteeksi. Opastuskierroksella vieraamme tutustuvat kulttuurikeskuksen näyttelyihin ja aitoon bysanttilaiseen kirkkoon. Palvelua täydentää ravintola Eliaksen kahvila-ja ruokapalvelut.

Talon monipuoliset kokoustilat ovat vuokrattavissa erilaisia kokouksia, seminaareja ja tapahtumia varten. Suosittua on myöskin erilaisten kulttuuritapahtumien järjestäminen keskuksen tiloissa ja piha-alueella.

Taloa ylläpitää 1981 perustettu Ortodoksisen kulttuurin säätiö.

Toimintamme lähtökohtia ovat avoimuus, ekumeenisuus ja kansainvälisyys. Kaikki ovat tervetulleita tutustumaan Ortodoksiseen kulttuurikeskukseen ja idän kirkon kulttuuri-ilmapiiriin!


Omatoimimatkailu

Vetovoimaa ortodoksisesta kulttuurista –kehittämishankkeen aikana valmistuu Vaeltajan polku –niminen reitti, jonka varrelle sijoittuvat Lintulan ja Valamon luostarit, sekä Pohjois-Karjalan vanhimmat ortodoksiset pyhäköt. Kohteista kerrotaan lisää niiden omilla nettisivuilla.

Joensuun kaupungin alueen kolmeen pyhäkköön voit tutustua täältä.

Lintulan luostari täältä.

Valamon luostari täältä.

Tilavaraukset

Kulttuurikeskuksella on laaja valikoima erikokoisia kokoontumistiloja konserttien, koulutustilaisuuksien, kokousten ja perhejuhlien järjestämistä varten. Myös saunaosasto on vuokrattavissa.

Lisätietoja tiloista:
Ravintola Elias
puh: 050 3000 243

Tilavarauksiin pääset täältä.

Apurahat

Säätiö myöntää pienehköjä avustuksia ja apurahoja sen toiminta-ajatusta tukeviin kulttuurihankkeisiin, kuten esimerkiksi julkaisutoimintaan. Näitä avustushakemuksia voi lähettää säätiölle jatkuvasti eli niillä ei ole tiettyä hakuaikaa.

Lisätietoja täältä.

Ajankohtaista Ortodoksisella kulttuurikeskuksella

Ortodoksinen kulttuurikeskus- Näyttelyt 2017 - 2018

Pyhät päivät - Suuren viikon ja pääsiäisajan ikoneita ja Pisanka-munia -näyttely 25.3.-31.5.2018

Ikonit Liisa Tynkkynen
Pisanka-munat Sveta Peura
Näyttely on avoinna ma-pe klo 9-15.

Ristikansan vaellus

Näyttelyssä tutustutaan elävään ortodoksisuuteen arjessa ja juhlassa. Näyttely kertoo siitä, kuinka ortodoksinen kirkko vaikuttaa ihmisen elämään syntymästä hautaan saakka.Näyttely on avoinna ma-pe klo 9-15, la-su tilauksesta.

Lisäksi:

Viipuri-säätiön lahjoittamista ikoneista kootut ikoninurkkaukset

Yläkerrassa 1700- luvun matkaikonostaasit

Avoinna ma-pe klo 9-15. Suljettu tilojen ollessa varattu. La-su tilauksesta

Ristikansan vaellus- näyttely. Kuva: Henna Hietainen


Lisää aikaisempia uutisia täältä

Tapahtumia Pohjois-Karjalassa


17.3.-2.9. Käspaikat ja metalli-ikonit-näyttely Valamon kulttuurikeskuksen suuressa näyttelysalissa, Valamontie 42. Näyttely on avoinna ma-la klo 10-17, su ja kirkollisina juhlina klo 12-17.

6.6. klo 15.00-19.00 Avoimet ovet -tapahtuma Ortodoksisessa kulttuurikorttelissa Joensuussa, Kauppakatu 44/Torikatu 41.

OHJELMA
klo 15.00 Tapahtuman avaus pihalla, kulttuurijohtaja Sari Kaasinen
klo 15.15 Mosaiikki-ikonin siunaaminen pihalla, metropoliitta Pantelimon
klo 15.45 "Piispa rikoskirjailijana" metropoliitta Panteleimon kertoo Kulttuurikeskus, alakerta
klo 16.30 Satuteatteri Punahilkan nukketeatteriesitys "Maarian avaimenvartija"
klo 17.00 Ehtoopalvelus seminaarin kirkossa
klo 18.00 Kansanmusiikkiesitys pihalla, Liisa Matveinen ja Riikka Patrikainen esittävät mm. Mateli Kuivalattaren runoja.

Avoimet ovet seminaarin kirkossa ja kulttuurikeskuksella klo 15-19. Oppaat esitte-lemässä kirkkoa ja kulttuurikeskusta, pihalla teltoissa myyntipöydissä Valamon opisto, Lintulan luostari, Onl, Karjalan Korvenkävijät, Filantropia, ISOCM, Lahja-ja käsityöliike Liinu ja Karjalan kielen seura esittelemässä toimin-taansa ja myymässä tuotteitaan. Ravintola Elias auki klo 8-18. Kirpputori Ortodoksisella seminaarilla, myynnissä mm. astioita ja tekstiilejä.

6.6.-31.8. Laura Karlinin Evakkotarinoita-valokuvanäyttely. Evakkotarinoita

on valokuvanäyttely Karjalan evakoista, heidän evakkomatkastaan ja sopeutumisestaan uusille paikkakunnille. Näyttely koostuu evakoista otetuista henkilökuvista ja heidän haastatteluidensa pohjalta kerätyistä tarinoista.


Lisää tapahtumia täältä.

Kirkkovuosi

Kirkko rytmittää kristityn elämää. Kirkkovuosi koostuu sanomaltaan ja tunnelmaltaan erilaisista ajanjaksoista, joissa vuorottelevat arki, paastonajat ja juhlakaudet. Teemat vaihtuvat jopa päivittäin. Jokainen päivä on jonkin pyhän ihmisen muistopäivä, jolloin muistellaan tuon pyhän elämäkertaa ja siihen liittyvää kristillistä opetusta. Jokainen kristitty on saanut nimensä jonkun pyhän ihmisen mukaan ja viettää nimipäiväänsä tuon pyhän ihmisen muistopäivänä. Kirkkovuotta seuraamalla yhdistämme oman elämämme pelastushistorialliseen jatkumoon ja pyhien saattoon.


Helluntai, 20.5.