Ortodoksinen kulttuurikeskus

Idän ortodoksisuus ja sen ikiaikainen sanoma puhuttelevat nykyajan kiireistä ihmistä. Ortodoksinen kulttuurikeskus tekee tunnetuksi idän kirkon rikasta perinnettä ja elämäntapaa aivan Joensuun keskustan tuntumassa. Näyttelymme kertovat monipuolisesti ortodoksisuuden sanomasta helposti omaksuttavalla tavalla.

Naapureinamme ovat Ortodoksinen seminaari ja Pyhän Johannes Teologin kirkko. Uudistettu piha-alue yhdistää rakennukset ainutlaatuiseksi käyntikohteeksi. Opastuskierroksella vieraamme tutustuvat kulttuurikeskuksen näyttelyihin ja aitoon bysanttilaiseen kirkkoon. Palvelua täydentää ravintola Eliaksen kahvila-ja ruokapalvelut.

Talon monipuoliset kokoustilat ovat vuokrattavissa erilaisia kokouksia, seminaareja ja tapahtumia varten. Suosittua on myöskin erilaisten kulttuuritapahtumien järjestäminen keskuksen tiloissa ja piha-alueella.

Taloa ylläpitää 1981 perustettu Ortodoksisen kulttuurin säätiö.

Toimintamme lähtökohtia ovat avoimuus, ekumeenisuus ja kansainvälisyys. Kaikki ovat tervetulleita tutustumaan Ortodoksiseen kulttuurikeskukseen ja idän kirkon kulttuuri-ilmapiiriin!


Hankkeet

Huhtikuussa 2016 käynnistyi Joensuussa kaksi mittavaa EU-hanketta. Vetovoimaa ortodoksisesta kulttuurista investointi- ja kehittämishankkeet ovat tiiviisti yhteen nivoutuneita hankkeita, joita Joensuun kaupunki hallinnoi. Hankekumppaneina ovat Suomen ortodoksinen kirkko ja Ortodoksisen kulttuurin säätiö. Investointihankkeessa rakennetaan fyysisiä puitteita, ja kehittämishankkeessa tuotetaan sisältöjä.

Lue lisää täältä.

Tilavaraukset

Kulttuurikeskuksella on laaja valikoima erikokoisia kokoontumistiloja konserttien, koulutustilaisuuksien, kokousten ja perhejuhlien järjestämistä varten. Myös saunaosasto on vuokrattavissa.

Lisätietoja tiloista:
Ravintola Elias
puh: 050 300 243

Tilavarauksiin pääset täältä.

Apurahat

Säätiö myöntää pienehköjä avustuksia ja apurahoja sen toiminta-ajatusta tukeviin kulttuurihankkeisiin, kuten esimerkiksi julkaisutoimintaan. Näitä avustushakemuksia voi lähettää säätiölle jatkuvasti eli niillä ei ole tiettyä hakuaikaa.

Lisätietoja täältä.

Ajankohtaista kulttuurikeskuksessa

Uutta kulttuurikeskuksessa

Ortodoksisen kulttuurikeskuksen yläsalin itäseinä sai maaliskuun alussa vanhan viisiosaisen ikonostaasin. Kyseessä on Ilomantsin ortodoksisen seurakunnan omistama ns. matkaikonostaasi. Matkaikonostaaseja käytti erityisesti alati liikkeessä ollut sotaväki. Ikonit maalattiin kankaalle, joten ne oli helppo kääriä rullalle ja siirtää seuraavaan paikkaan kenttähartautta varten.

Ikonostaasin näytteille asettamisen toteutti Valamom konservointilaitos


Yläsaliin jo aiemmin näytteille asetettu matkaikonostaasi on silkille maalattu. Se kuuluu Taipaleen ortodoksiselle seurakunnalle ja on peräisin Sotkuman tsasounasta. Molemmat ikonostaasit ovat 1700-luvulta ja ovat nykyään erittäin harvinaisia. Ikonostaaseja voi käydä ihailemassa ravintola Eliaksen aukioloaikoina, eli ma-pe 8-15.


Lisää aikaisempia uutisia täältä

Tulevat tapahtumat


25.5.-31.8.2017 "Sata vuotta ilman tsaaria" Irina Zatulovskayan taidetta Valamon luostarissa. Tulevan kesän Valamon kesänäyttelyssä nähdään Irina Zatulovskayan ortodoksisesta uskosta aiheita hakevaa uutta tuotantoa. Lukuisten öljyvärimaalausten, akvarellien ja grafiikkateosten joukossa nähdään myös 2000-luvun alussa valmistuneet kahta-toista kirkkovuoden suurta juhlaa esittävät maalaukset. Näyttely on avoinna ma-la klo 10-17, su ja kirkollisina juhlina klo 12-17.

1.6.-31.8.2017 Nykyajan suomalaiset klassikot Taidenäyttely Valamon kulttuuri-keskuksessa. Jorma Helenius, Juhani Honkanen ja Pentti Ikäheimonen. Tulevana kesänä Valamo yhdistää kolmen tinkimättömän kuvataiteilijan yli 40-vuotisen taiteilijataipaleen upeaksi kokonaisuudeksi. Vaikuttavan lisän näyttelyyn tuo kuvanveistäjä Marja Helenius taidokkailla, uniikeilla teoksillaan, jotka pureutuvat ihmisen syvimpiin tunteisiin. Näyttely on avoinna ma-la klo 10-17, su ja kirkollisina juhlina klo 12-17. Suljettu myös tilan ollessa varattuna.

Lisää tapahtumia täältä.

Kirkkovuosi

Kirkko rytmittää kristityn elämää. Kirkkovuosi koostuu sanomaltaan ja tunnelmaltaan erilaisista ajanjaksoista, joissa vuorottelevat arki, paastonajat ja juhlakaudet. Teemat vaihtuvat jopa päivittäin. Jokainen päivä on jonkin pyhän ihmisen muistopäivä, jolloin muistellaan tuon pyhän elämäkertaa ja siihen liittyvää kristillistä opetusta. Jokainen kristitty on saanut nimensä jonkun pyhän ihmisen mukaan ja viettää nimipäiväänsä tuon pyhän ihmisen muistopäivänä. Kirkkovuotta seuraamalla yhdistämme oman elämämme pelastushistorialliseen jatkumoon ja pyhien saattoon.


Kristuksen taivaaseenastuminen eli helatorstai