Ortodoksinen kulttuurikeskus

Idän ortodoksisuus ja sen ikiaikainen sanoma puhuttelevat nykyajan kiireistä ihmistä. Ortodoksinen kulttuurikeskus tekee tunnetuksi idän kirkon rikasta perinnettä ja elämäntapaa aivan Joensuun keskustan tuntumassa. Näyttelymme kertovat monipuolisesti ortodoksisuuden sanomasta helposti omaksuttavalla tavalla.

Naapureinamme ovat Ortodoksinen seminaari ja Pyhän Johannes Teologin kirkko. Uudistettu piha-alue yhdistää rakennukset ainutlaatuiseksi käyntikohteeksi. Opastuskierroksella vieraamme tutustuvat kulttuurikeskuksen näyttelyihin ja aitoon bysanttilaiseen kirkkoon. Palvelua täydentää ravintola Eliaksen kahvila-ja ruokapalvelut.

Talon monipuoliset kokoustilat ovat vuokrattavissa erilaisia kokouksia, seminaareja ja tapahtumia varten. Suosittua on myöskin erilaisten kulttuuritapahtumien järjestäminen keskuksen tiloissa ja piha-alueella.

Taloa ylläpitää 1981 perustettu Ortodoksisen kulttuurin säätiö.

Toimintamme lähtökohtia ovat avoimuus, ekumeenisuus ja kansainvälisyys. Kaikki ovat tervetulleita tutustumaan Ortodoksiseen kulttuurikeskukseen ja idän kirkon kulttuuri-ilmapiiriin!


Hankkeet

Huhtikuussa 2016 käynnistyi Joensuussa kaksi mittavaa EU-hanketta. Vetovoimaa ortodoksisesta kulttuurista investointi- ja kehittämishankkeet ovat tiiviisti yhteen nivoutuneita hankkeita, joita Joensuun kaupunki hallinnoi. Hankekumppaneina ovat Suomen ortodoksinen kirkko ja Ortodoksisen kulttuurin säätiö. Investointihankkeessa rakennetaan fyysisiä puitteita, ja kehittämishankkeessa tuotetaan sisältöjä.

Lue lisää täältä.

Tilavaraukset

Kulttuurikeskuksella on laaja valikoima erikokoisia kokoontumistiloja konserttien, koulutustilaisuuksien, kokousten ja perhejuhlien järjestämistä varten. Myös saunaosasto on vuokrattavissa.

Lisätietoja tiloista:
Ravintola Elias
puh: 050 300 243

Tilavarauksiin pääset täältä.

Apurahat

Säätiö myöntää pienehköjä avustuksia ja apurahoja sen toiminta-ajatusta tukeviin kulttuurihankkeisiin, kuten esimerkiksi julkaisutoimintaan. Näitä avustushakemuksia voi lähettää säätiölle jatkuvasti eli niillä ei ole tiettyä hakuaikaa.

Lisätietoja täältä.

Ajankohtaista kulttuurikeskuksessa


Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leo siunasi ikonit käyttöön 11.1.2016. Toimituksessa lauloivat ortodoksisen kirkkomusiikin opiskelijat.

Viipuri-säätiön lahjoittamista ikoneista kootut ikoniseinämät vihittiin käyttöön

Viipuri-säätiö lahjoitti 34 ikonin kokoelman Ortodoksisen Kulttuurin Säätiölle syksyllä 2016. Kokoelman vanhimmat ikonit ovat 1700-luvulta ja nuorimmat 1900-luvun lopulta. Kokoelman omisti Viipurista lähtöisin olevat jo edesmenneet Lea ja Eino Joutsen.

Marras-joulukuun 2016 aikana johtava konservaattori Antti Narmala ja tutkimusvalokuvaaja Petter Martiskainen Valamon konservointilaitokselta tekivät kokoelman ikoneista Ortodoksisen kulttuurikeskuksen alakerran kokoustiloihin neljä erilaista ikoniseinämää hyllyineen.

Esikuva hyllyille on karjalaisten tsasounien ikoniseinät, joihin vuosikymmenten saatossa oli tuotu usein hyvin erilaisia ikoneja, paperikukkasia, liinoja, lampukoita ja muuta rukouselämään liittyvää esineistöä. Samoin ajatus tapetista ikonihyllyjen taustana on lainaus karjalaisista tsasounista joissa usein oli tapetoidut seinät.

Säätiön saama ikonikokoelma hyvin erilaisine ja eri-ikäisine ikoneineen tuki ajatusta rakentaa niistä pieniä tiiviitä kokonaisuuksia jotka ovat kuin kotialttareita. Ripustuksissa ei ole pyritty mihinkään tiettyyn tyyliin tai taidehistorialliseen jaotteluun, vaan esineistöstä muodostuu vapaita kokonaisuuksia joita on mahdollista muuttaa ja niihin voi tarvittaessa lisätä uusia ikoneita ja esineitä. Eräänlainen poikkeus on tilojen ainoa ikoninurkkaus, ns. evakkonurkka johon on tehty ns. karjalainen koristelauta, ja ”EvakkoJeesus ”- ikonin eteen on koottu painokuvia suomalaisille ortodokseille tärkeistä pyhistä ja ikoneista.Lisää aikaisempia uutisia täältä

Tulevat tapahtumat

16.1.-28.2.2017 NIMIKILPAILU
Ortodoksisen kulttuurikeskuksen alakerran näyttelytilan pysyvä näyttely uusitaan kokonaan kevään 2017 aikana. Uudessa näyttelyssä tullaan kuvaamaan ortodoksisuutta ihmisen elämässä kehdosta hautaan. Uusitulle näyttelytilalle etsitään ortodoksiseen henkeen sopivaa nimeä. Julistamme nimikilpailun uusittuun alakerran tilaan. Ota osaa kilpailuun ja kerro mikä nimi sinun mielestäsi kuvaa parhaiten ortodoksisuutta Pohjois-Karjalassa! Lähetä vastauksesi 28.2.2017 mennessä sähköpostilla osoitteeseen jaana.possi@jns.fi tai postitse osoitteeseen Vetovoimaa ortodoksisesta kulttuurista-hanke, Pohjoiskatu 6, 80100 Joensuu. Laita viestiin myös yhteystietosi. Voittajaehdotus palkitaan Valamon luostarin majoituslahjakortilla.

17.1.-14.5.2017 Raimo Vokkolaisen taidemyyntinäyttely Valamon luostarin Kulttuurikeskuksen kokoussalissa. Näyttely on avoinna päivittäin, suljettu tilan ollessa varattu.

To 23.2. klo 18.00 Kirkkoisät tutuksi-luentosarja jatkuu.
Miten Filokaliaa, Portaita ja muita ortodoksisia klassikoita pitäisi lukea? Munkki Damaskinos (Olkinuora) luennoi aiheesta Joensuun ortodoksisella seurakuntasalilla, Kirkkokatu 32.

Pe 24.2. klo 18.00 Hyväntekeväisyyskonsertti Valoa kohti Joensuun ortodoksisella seurakuntasalilla, Kirkkokatu 32. Solisteina Kai Hyttinen ja Elisa Timonen, säestäjänä Aleksi Suikkanen. Liput ovelta 15 €. Konsertin tuotto käytetään srk:n lapsiperheiden hyväksi.Lisää tapahtumia täältä.

Kirkkovuosi

Kirkko rytmittää kristityn elämää. Kirkkovuosi koostuu sanomaltaan ja tunnelmaltaan erilaisista ajanjaksoista, joissa vuorottelevat arki, paastonajat ja juhlakaudet. Teemat vaihtuvat jopa päivittäin. Jokainen päivä on jonkin pyhän ihmisen muistopäivä, jolloin muistellaan tuon pyhän elämäkertaa ja siihen liittyvää kristillistä opetusta. Jokainen kristitty on saanut nimensä jonkun pyhän ihmisen mukaan ja viettää nimipäiväänsä tuon pyhän ihmisen muistopäivänä. Kirkkovuotta seuraamalla yhdistämme oman elämämme pelastushistorialliseen jatkumoon ja pyhien saattoon.Suuri ja pyhä paasto