KOLMEN PYHÄKÖN KIERROS

Kolmen pyhäkön kierros esittelee Joensuun kaupungin ortodoksten pyhäköiden taustaa, merkitystä, historiaa ja toimintaa. Kaikki nuo pyhäköt ovat hyvin erilaisia, vaikka niiden jumalanpalvelustoiminta on hyvin samanlaista.

- Pyhän Nikolaoksen kirkko on Joensuun ortodoksisen seurakunnan pääpyhäkkö, ja aikakautensa arvorakennus.

-Pyhän Johannes Teologin ja Karjalan valistajien kirkko toimii Ortodoksisen seminaarin yhteydessä ja on tyyliltään bysanttilainen.

- Pyhän Ristin tsasouna edustaa karjalaista hirsirakennusperinnettä.

Kaikki kolme pyhäkköä sijaitsevat lyhyen kävelymatkan päässä toisistaan. Kävellen matkaa tulee vajaa kilometri Nikolaoksen kirkolta Ristin tsasounalle.

Lisäksi matkan varrella on Ortodoksinen kulttuurikeskus, osoitteessa Kauppakatu 44.

Tervetuloa omatoimimatkalle kolmen pyhäkön kierrokselle!


Oheisessa kartassa näet pyhäkköjen sijainnit ja yleisiä teitä noudattavan kävelyreitin.Joensuun ortodoksisen seurakunnan pääkirkko Pyhän Nikolaoksen kirkko sijaitsee Kirkkokadun pohjoispäässä, ortodoksisen seurakuntakeskuksen vieressä.

Pyhän Johannes Teologin ja Karjalan valistajien kirkko sijaitsee ortodoksisessa kulttuurikorttelissa, Ortodoksisen kulttuurikeskuksen ja Ortodoksisen seminaarin yhteisellä piha-alueella, Torikatu 41:n sisäpihalla.

Pyhän Ristin tsasouna sijaitsee Joensuun ortodoksisella hautausmaalla, Nurmeksentie 3:n kohdalla, hautausmaan aidan sisäpuolella. Tsasounan parkkipaikalle on autotie Nurmeksentieltä.


Lisäksi pyhäkkökierrokseen on liitetty Ortodoksinen kulttuurikeskus osoitteessa Kauppakatu 44/Pohjoiskatu 6.


Myös Ortodoksisten nuorten liitto on tehnyt esittelyvideon Joensuun kolmesta pyhäköstä:
Pyhän Nikolaoksen kirkko

Pyhän Johannes Teologin ja Karjalan valistajien kirkko

Pyhän Ristin tsasouna