Kristuksen taivaaseenastuminen eli helatorstai

Pääsiäiskauden päättymisen jälkeen vietetään Kristuksen taivaaseenastumista eli helatorstaita. Neljäkymmentä päivää pääsiäisen jälkeen Kristus nousi ylös taivaaseen: “Jeesus vei opetuslapset ulos kaupungista, lähelle Betaniaa, ja siellä hän kohotti kätensä ja siunasi heidät. Siunatessaan hän erkani heistä, ja hänet otettiin ylös taivaaseen” (Luuk.24:50-51).

Apostolien teot kuvaavat tapahtumaa näin: Hän sanoi heille: "Ei ole teidän asianne tietää aikoja eikä hetkiä, jotka Isä oman valtansa voimalla on asettanut, vaan, kun Pyhä Henki tulee teihin, niin te saatte voiman, ja te tulette olemaan minun todistajani sekä Jerusalemissa että koko Juudeassa ja Samariassa ja aina maan ääriin saakka". Kun hän oli tämän sanonut, kohotettiin hänet ylös heidän nähtensä, ja pilvi vei hänet pois heidän näkyvistään. Ja kun he katselivat taivaalle hänen mennessään, niin katso, heidän tykönänsä seisoi kaksi miestä valkeissa vaatteissa; ja nämä sanoivat: "Galilean miehet, mitä te seisotte ja katsotte taivaalle? Tämä Jeesus, joka otettiin teiltä ylös taivaaseen, on tuleva samalla tavalla, kuin te näitte hänen taivaaseen menevän." (Apt. 1:7-11.)

Kristus oli valmistanut opetuslapsia tulevaa kirkon aikaa varten 40 päivän ajan. Helatorstain tapahtumat valmistivat opetuslapsia apostolista tehtävään, joka huipentui helluntain tapahtumissa eli Pyhän Hengen laskeutumisessa apostolien päälle. Vaikka kyse oli Vapahtajan lähtemisestä tämän maailman todellisuudesta, opetuslapsille tapahtuma oli ilon täyteinen, sillä Kristus antoi lupauksen: “Minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti” (Matt.28:20).

Jumalan kaitselmus on siis jatkuvaa ja kirkon aika on uudenlaisen kirkkauden aikaa kristityille. Jumalayhteys sai uudenlaisen muodon. Kristus otettiin taivaaseen, minkä jälkeen kaikki voivat osallistua Hänen pyhästä ruumiistaan kirkon pyhässä ehtoollisessa. Tämä salaisuus on Jumalan suuren rakkauden ilmaus ihmisille.


Tropari:

"Oi Kristus, meidän Jumalamme, | si­­nä menit kunniassa taivaaseen | an­net­­tuasi Pyhän Hengen lupauksessa ilon ope­tus­lapsillesi. | Heidän uskonsa oli vahvistanut suloinen sanoma, | että sinä olet Jumalan Poi­ka, maailman Vapahtaja."Taivaaseenastumisen ikonissa Kristus nousee kunniassa taivaaseen. Tapahtumaa ovat todistamassa Jumalanäiti Marian lisäksi pyhät apostolit, jotka saivat lupauksen Kirkon perustamisesta.