Lintulan luostarin tekstiilejä näyttelyssä 19.11.2017-16.3.2018

Lintulan luostarin vanhoja kirkkotekstiilejä esittelevä näyttely KAUNEUTTA VARASTON KÄTKÖISTÄ - Lintulan luostarin vanhojen tekstiilien elämä avattiin Joensuun Ortodoksisessa Kulttuurikeskuksessa (Kauppakatu 44) 19.11.2017. Kulttuurikeskuksen alakerran pieneen näyttelytilaan vanhoista tekstiileistä, esineistöstä ja valokuvasuurennoksista rakennettu näyttely kuvaa tunnelmaa luostarin kirkossa, trapesassa ja nunnan keljassa. Näyttelykokonaisuuden ovat suunnitelleet ja koonneet tutkija Leena Jääskeläinen, valokuvaaja Martinus Markoff ja luostarin edustajana nunna Ksenia. Suomen Kulttuurisäätiön Pohjois-Karjalan rahasto on myöntänyt apurahan näyttelyn järjestämiseen.Näyttely on avoinna ti-pe klo 12-15, jolloin on esittelijä paikalla. Muuna aikana sopimuksen mukaan. Tiedustelut Leena Jääskeläinen, puh. 040 847 1085, leena.jaask@gmail.com

Viipurisäätiön lahjoittamista ikoneista kootut ikoniseinämät vihittiin käyttöön

Viipuri-säätiö lahjoitti 34 ikonin kokoelman Ortodoksisen Kulttuurin Säätiölle syksyllä 2016. Kokoelman vanhimmat ikonit ovat 1700-luvulta ja nuorimmat 1900-luvun lopulta. Kokoelman omisti Viipurista lähtöisin olevat jo edesmenneet Lea ja Eino Joutsen.

Marras-joulukuun 2016 aikana johtava konservaattori Antti Narmala ja tutkimusvalokuvaaja Petter Martiskainen Valamon konservointilaitokselta tekivät kokoelman ikoneista Ortodoksisen kulttuurikeskuksen alakerran kokoustiloihin neljä erilaista ikoniseinämää hyllyineen.

Esikuva hyllyille on karjalaisten tsasounien ikoniseinät, joihin vuosikymmenten saatossa oli tuotu usein hyvin erilaisia ikoneja, paperikukkasia, liinoja, lampukoita ja muuta rukouselämään liittyvää esineistöä. Samoin ajatus tapetista ikonihyllyjen taustana on lainaus karjalaisista tsasounista joissa usein oli tapetoidut seinät.

Säätiön saama ikonikokoelma hyvin erilaisine ja eri-ikäisine ikoneineen tuki ajatusta rakentaa niistä pieniä tiiviitä kokonaisuuksia jotka ovat kuin kotialttareita. Ripustuksissa ei ole pyritty mihinkään tiettyyn tyyliin tai taidehistorialliseen jaotteluun, vaan esineistöstä muodostuu vapaita kokonaisuuksia joita on mahdollista muuttaa ja niihin voi tarvittaessa lisätä uusia ikoneita ja esineitä. Eräänlainen poikkeus on tilojen ainoa ikoninurkkaus, ns. evakkonurkka johon on tehty ns. karjalainen koristelauta, ja ”EvakkoJeesus ”- ikonin eteen on koottu painokuvia suomalaisille ortodokseille tärkeistä pyhistä ja ikoneista.


Vanha matkaikonostaasi esille kulttuurikeskukseen

Ilomantsin ortodoksinen seurakuntakeskus siirtyy takaisin vanhaan pappilaan Elian kirkon kylkeen tammikuun 2017 aikana. Entiseen seurakuntasaliin sijoitetuille vanhan kirkon ikoneille oli löydettävä uusi sijoituspaikka. Seurakunta ja kirkkomuseo Riisa tekivät sopimuksen, jonka mukaan suurempi 24-osaisen ikonostaasi sijoitettiin kirkkomuseo kokoelmiin Kuopioon.

Pienempi vihreäsävyinen 5-osainen ns. matkaikonostaasi sijoitetaan Ortodoksiseen kulttuurikeskukseen alkuvuoden aikana. Kankaalle maalattu ikonostaasi oli kauan varastoituna nykyisen Elian kirkon kellotapulissa ja oli erittäin huonossa kunnossa. Se siirrettiin ensin Kansallismuseoon konservoitavaksi ja sieltä Valamon konservointilaitoksen kautta takaisin Ilomantsin ortodoksiselle seurakunnalle.

Molemmat ikonostaasit ovat 1700-luvulta, ja niiden historia liittyy vanhaan Ilomantsin Elian kirkkoon, joka sijaitsi nykyisen sankarihautausmaan kohdalla. Kirkko oli rakennettu 1798 ja purettiin huonokuntoisena 1917.


Viipurisäätiön lahjoitus

Viipuri-säätiö lahjoitti 24.10.2016 arvokkaan 34 ikonin kokoelman Ortodoksisen kulttuurin säätiölle. Kokoelman omisti alunperin Viipurista lähtöisin olevat, jo edesmenneet Lea ja Eino Joutsen. Vanhimmat ikonit ovat 1700-luvulta ja nuorimmat 1900-luvun lopulta. Ikonikokoelmassa on runsaasti metalli-ikoneja ja erilaisilla tekniikoilla toteutettuja maalattuja ikoneita.

Osa kokoelman ikoneista laitetaan esille ikoninurkkauksiin joita tehdään syksyn 2016 aikana Ortodoksisen kulttuurikeskuksen eri tiloihin. Ikoninurkkaukset suunnittelevat ja toteuttavat johtava konservaattori Antti Narmala ja tutkimusvalokuvaaja Petter Martiskainen Valamon konservointilaitokselta. Muista kokoelman ikoneista kootaan myöhemmin näyttely Ortodoksiselle kulttuurikeskukselle.



Ikonilahjoituksen ottivat vastaan Ortodoksisen kulttuurisäätiön valtuuskunnan puheenjohtaja isä Paavo Ratilainen (vas.) ja hallituksen puheenjohtaja Keijo Mutanen. Luovuttajina olivat Viipurisäätiön hallituksen puheenjohtaja Timo Pellikka ja varapuheenjohtaja Pertti Joenpolvi.